LGS Tercihlerinde Nelere Dikkat Edilmeli?
LGS tercihleri hakkında araştırmalar güncel olarak gerçekleştiriliyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 20 Haziran tarihinde uygulanan Liselere Geçiş Sınavı (LGS) sonuçları 16 Temmuz 2020 tarihinde erişime açılacak. LGS sonuçlarının ardından hem veliler hem de öğrenciler tercih sürecine girecekler.
Liselere Giriş kapsamında Mili Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen LGS’nin ardından gözler sonuçların açıklanacağı tarihe çevrildi. 16 Temmuz’da açıklanacak olan LGS sonuçlarına göre yerleştirme ve tercihler yapılacak. LGS sınav sonuçları https://www.meb.gov.tr internet adresinde ilan edilecek. Öğrencilere sınav sonuç belgesi posta yoluyla gönderilmeyecek.
LGS TERCİHLERİ NE ZAMAN YAPILACAK?
LGS tercihleri, 16 Temmuz’da ilan edilecek olan LGS sonuçlarının açıklanmasının ardından yapılacak. Geçtiğimiz yıla bakıldığında tercihler sonuçlardan yaklaşık 1 hafta sonra açıklanmıştı. Buna göre 2020 LGS tercihlerinin 20-21 Temmuz tarihlerinde başlaması bekleniyor.
Peki Tercihlerde Nelere Dikkat Etmeliyiz?
2020 tercih sisteminde üç ayrı sistem gibi ifade edilen ama hepsi aynı anlama gelen kavramlar bulunmakta.
1- Yerel yerleştirme
2-Mahalli yerleştirme
3-Adrese dayalı yerleştirme
Bu 3 ayrı kavram aslında aynı anlama gelmektedir. Yerel yerleştirme sistemi sınavsız öğrenci alımı yapan okullar için geçerli bir tercih alanıdır.
Bir öğrencinin toplamda 15 tercih hakkı bulunmakta olup 5’erli olarak 3 ayrı kategoriye ayrılmış durumdadır.
- Kategori: Yerel yerleştirme: 5 okul hakkı
- Kategori: Merkezi Yerleştirme: 5 okul hakkı
- Kategori: Pansiyonlu (Yatılı Okul):5 okul hakkı
Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konu; 1. Kategoride yer alan merkezi yerleştirmeyi sınava giren girmeyen herkesin yapma mecburiyetinin bulunması durumu. ‘Benim puanım yüksek sadece merkezi yerleştirmeyi yapacağım o yüzden yerel yerleştirmeyi yapmasam da olur’ deme şansınız ne yazık ki bulunmuyor. Yerel yerleştirme yapmalısınız ki merkezi yerleştirme ekranına geçiş yapabilesiniz.
1- Yerel Yerleştirme
Zorunlu olarak herkesin tercih yapmak zorunda olduğu bu alanda 5 tercih hakkınız bulunuyor.Bu 5 alandan 3 ünü kendi okul alanınızdan seçmenizi öneririz. (Örneğin merkezi yerleştirmede yani puanla alım yapan sistem tercihlerinizde fen lisesi istiyorsanız ilk 3’e fen lisesi yazınız) zaten sistem aynı okul türünden en fazla 3 okul yazmanıza izin veriyor. Diğer 2 okulu farklı okul türünden yazmalısınız. Yerel yerleştirmede en önemli kriter ikametgah adresi. Yani bu alanda ilk 3 tercihinizi yine ikametgah adresinize en yakın okulu yazmak zorundasınız. Kalan iki okulu komşu tercih alanlarından (ilçe veya il dışı) seçebilirsiniz. Bu alanda yerleştirilme olasılığınızın en yüksek olduğu tercih ilk 3 tercih olacak.
Yerel yerleştirmelerde öncelik sıralaması
1- İkametgah Adresi
2-OBP( Okul Başarı Puanı)
3-Özürsüz devamsızlık durumu
Örneğin iki arkadaş olsun ikisi de aynı okulu yazmış olsun birinci arkadaş kendi kayıt bölgesinde diğeri değil. Yerleştirme önceliği kendi kayıt bölgesinde olanda. Bu iki arkadaş komşu yani aynı mahallede oturuyorsa o zaman devreye OBP giriyor. Okul başarı puanı yüksek olan yerleştiriliyor. Bu iki arkadaşın OBP’si aynı ise o zaman devreye Özürsüz devamsızlık durumu girerek yerleştirme yapılmış oluyor.
2- Merkezi Yerleştirme
Merkezi yerleştirmede ise öncelik LGS puanı. LGS puan sıralamasına göre yapılan bu tercih alanında da 5 okul seçme şansınız bulunuyor.
Yerleştirmede öncelik sıralaması
1-Sınav puanı
2-Okul Başarı Puanı
3-8-7 ve 6. Sınıf
4-Devamsızlık durumu
5-Tercih sırası
Örneğin iki arkadaş olsun ikisi de aynı okulu yazmış olsun yerleştirme önceliği puanı yüksek olanda. İki arkadaşın sınav puanı aynı olsun. Yerleştirme önceliği kendi Okul Başarı Puanı yüksek olanda. Bu iki arkadaşın OBP si aynı ise o zaman devreye sınıf puanları giriyor. Sırasıyla 8. 7. Ve 6. Sınıflardaki başarı puanına bakılıyor ve yüksek olan yerleştiriliyor. Bu iki arkadaşın OBP’si aynı ise o zaman devreye tercih sırası durumu devreye girerek yerleştirme yapılmış oluyor.