NEDEN PSİKOLOJİK DESTEK ALMALIYIM?

Aslında Ne?

“Psyche” sözcüğü Eski Yunanca’dan gelmektedir. Ruh, can, nefes anlamında “psyche” sözcüğü ile iyileştirme, tıbbi tedavi anlamlarına gelen therapia sözcüğünün birleşiminden oluşmuştur.
Psikoterapi, terapist ve hasta arasındaki ilişkiyi temel alan bir iyileştirme yöntemidir. Psikoterapi, çeşitli psikolojik rahatsızlıklar ve duygusal zorlukları tedavi etmek için kullanılır. Psikoterapinin amacı rahatsızlık veren belirtileri kontrol etmek veya ortadan kaldırmaktır. Böylelikle hastanın daha işlevsel olması amaçlanır. Bununla birlikte psikoterapi dengeli, sağlıklı hissetmek ve anlamlı bir yaşam sürmek maksadı ile de başvurulan bir yoldur.

Sizinle Yolun Her Adımında…

Stres ve problemler herkesin hayatında etkilidir. Ayırıcı kriter, kişinin stresin üstesinden gelip gelemediğidir. Halledemediğini bildiği halde, ‘kendim hallederim / kendim halletmeliyim’ düşüncesi genellikle kişiyi psikoterapiye başvurmaktan alıkoyar. Problem devam ettiğinde, ciddiyetini, etki alanlarını koruduğunda ve kişi sorunların üstesinden gelemediğinde beklenen sonuçlar ortaya çıkar: Hayat kalitesinde bozulmalar, aile ve sosyal ilişkilerde zedelenmeler, iş performansında kötü yönde etkilenmeler başlayabilir. Kişi yaşadığı ızdırapla başa çıkabilmek için madde ve / veya alkol kullanımına yönelebilir. Hatta uzun süren problemlerin içinde kişi kötüye uyum yapıp kayıplarının farkında bile varmadan kötüleşen hayat tarzına alışabilir.
Hastalığı olan ya da duygusal bazı zorluklar yaşayan kişiler etiketlenme korkusuyla da çoğu zaman profesyonel yardıma başvurmazlar. Hastalığı nedeniyle toplum tarafından küçümseneceğini, dışlanacağını düşünürler. Psikoterapi veya ilaç tedavisine başlasalar bile önerilen tedaviyi uygulamazlar. Bu da sorunların zamanla kronikleşip daha da ağır hale gelmesine sebep olur.
Genellikle kronik problemler duygusal rahatsızlıklara yol açmaktadır. Böyle durumlarda kişi hem devam eden problemlerde hem de rahatsızlığın getirdiği sıkıntılarla ve yol açtığı kısıtlılıklarla uğraşmak zorunda kalır. Hiçbir çıkış yolu olmadığının düşünüldüğü ve psikiyatrik rahatsızlıkların eşlik ettiği durumlarda ise ciddi kayıplar yaşanabilmektedir. Dolayısıyla kişinin kendinin tanıması ve ne zaman kendini aşan bir problemle karşılaştığını ve yardım alması gerektiğini bilmesi gerekir.

Terapi Seansları

Terapinin hedeflerini ve ne sıklıkta ne kadar görüşüleceğini hasta ve terapist birlikte planlar. Çoğu seans haftada 1 kez yapılır ve yaklaşık 1 saat sürer. Psikoterapi acil durumlara yönelik kısa dönemli olabileceği gibi daha karmaşık, çoktandır devam eden sorunlara dönük uzun dönemli de planlanabilir. Bireysel, aile, çift ve grup terapileri şeklinde gerçekleştirilebilir. Psikoterapi hayatın her dönemi için yetişkinler, çocuklar ve ergenler için profesyonel bir destek ve tedavi yoludur.

Gizlilik (Mahremiyet) ilkesi,

Hastanın izni olmadan hastanın durumunu, anlattıklarını başka şahıslarla paylaşmamak psikoterapinin en temel ilkesidir. Normal şartlarda terapi ilişkisi özgün, içten ve profesyonel bir ilişki olarak planlanır. Terapi ilişkisinin bu niteliklerini bozacak sosyalleşmeler, samimi ve fiziksel yakınlıklar, çıkar ilişkileri psikoterapinin temel değerleriyle uyuşmaz.

İlaç mı Psikoterapi mi?

İnsanların zihninde ilaçla mı terapiyle mi iyileşecekleri konusunda bir karmaşa olabilir. Birçok psikolojik rahatsızlığın tedavisinde ilaç tedavisi ve psikoterapinin birleşimi tek başına kullanılmalarından çok daha iyi sonuç verir. Bu, hastanın terapistine danışarak alacağı ortak bir karardır.

Psikoterapi İşe Yarar mı?

Araştırmalar psikoterapi alan kişilerin belirtilerinin azaldığını hatta kaybolduğunu ve yaşamlarında daha işlevsel olduklarını göstermektedir. Duygu ve davranışların geliştirilmesinin beyin ve vücutta da olumlu değişikliklere yol açtığı bilinmektedir. Psikoterapinin diğer olumlu sonuçları arasında daha az hastalanma, daha az tıbbi problem ve iş sürekliliğinde artış bulunmaktadır.
Psikiyatrik bozuklukların tedavi edilmemesi psikolojik ızdırabın daha da artmasına, madde kötüye kullanımına, iş hayatında düşük performansa aile ve arkadaşlık ilişkilerinin bozulmasına ve hatta intihara bile sebep olabilir.

Danışan Hakları ve Sorumlulukları

Psiko Akademim’den hizmet alırken bazı hak ve sorumluluklarınız bulunmaktadır. Bunlar için lütfen bilgi alınız.

    • Psiko Akademim randevu sistemi ile çalışmaktadır. Bu sebeple merkezimize gelmeden önce lütfen telefonla bilgi ve randevu alınız.
    • Seanslar en az 50 dakika sürer. Bu seansların zamanında başlayıp zamanında bitirilmesine büyük önem verilir.
    • Uzmanın neden olduğu gecikme 50 dakikaya tamamlanır. Danışandan kaynaklanan gecikmelerde ise randevu saatini takiben 50 dakika sonra seans sonlandırılır. Eksik kalan görüşme süresi seans sonuna eklenmez.
    • Planlanmış randevuyu iptal etmeyi, randevu tarihinde değişiklik yapmayı veya herhangi bir sebeple görüşmeye gelmemeyi düşünüyorsanız iletişim bilgilerimizi kullanarak lütfen bunu bize bildirin.
    • Görüşmeler karşılıklı gizlilik ilkesine uyularak yapılır. Görüşmelerin içeriği herhangi bir kişi, kurum veya kuruluşlarla (yasal zorunluluk hariç) asla paylaşılmaz.
    • Görüşülen uzmana telefon yada e-posta yolu ile ulaşıldığında muhakkak cevap verilir. Ancak bu cevaplar yoğunluktan dolayı bazen gecikebilir.
    • Ödemeler her görüşmenin sonunda peşin olarak nakit veya kredi kartı ile alınır. Taksit imkanı yoktur.
    • Herhangi bir özel veya sosyal sigorta şirketi ile antlaşmamız yoktur.